Edukatorzy do wzięcia! PDF Drukuj Email
Wpisany przez Damina Hamerla   
sobota, 28 kwietnia 2007 20:22
pwp-4Zakończyły się szkolenia metodyczne kształcące edukatorów - osób chętnych do aktywnej pomocy innym. Efektem jest zdobycie przez 18 osób praktycznych umiejętności prowadzenia zajęć mających na celu pomoc rodzinom borykającym się z problemami finansowymi.
Szkolenia prowadzone przez Fundację Edukacja dla Demokracji przy współpracy z Fundacją Rozwoju Świętochłowic miały na celu przygotowanie ich uczestników do samodzielnego prowadzenia zająć metodami aktywizującymi dla rodzin potrzebujących pomocy. Kurs prowadzony był w  świętochłowickim Centrum Edukacji Lokalnej.

Podczas 72-godzinnego szkolenia, realizowanego podczas 12 spotkań, grupa młodych liderów woj. śląskiego zapoznała się w podstawowymi elementami warsztatu trenerskiego oraz metodyką prowadzenia zajęć w jednym z trzech obszarów tematycznych:

• „Warsztaty edukacji finansowej dla rodzin o niskich i niestabilnych dochodach"
  • „Jak prowadzić własną firmę?"
  • „Jak skutecznie szukać pracy?"

Metodyka prowadzenia zajęć to jeden z wiodących aspektów kursu, ale nie jedyny.  Edukator pwp-4-1bowiem to nie tylko trener - osoba posiadająca przygotowanie metodyczne do prowadzenia zajęć, ale przede wszystkim to lokalny animator rozwoju przedsiębiorczości społecznej. Jako lokalny lider społeczny może udzielać wsparcia nauczycielom w organizowaniu zajęć i przedsięwzięć, których celem jest lepsze przygotowanie młodego człowieka do odnalezienia się w dorosłym życiu.

W zajęciach uczestniczyły osoby reprezentujące różne organizacje pozarządowe i instytucje z woj. śląskiego, w tym m.in.: Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości (działający przy GWSP w Chorzowie), Centrum Kształcenia i Dialogu THEOTOKOS z Gliwic, Hufiec Ziemi Gliwickiej, MOPS Ruda Śląska, Centrum Młodych Dyplomatów Uniwersytetu Śląskiego, Stowarzyszenie „Bona Fides" z Katowic, przedstawiciele Politechniki Śląskiej z Gliwic oraz wolontariusze ze świętochłowickiego Centrum Edukacji Lokalnej.

Po zakończeniu kursu edukatorskiego, kilku uczestników zapytaliśmy o wrażenia:

Ewa Pietrak z Akademickiego Inkubatora Przedsiębiorczości przy Górnośląskiej Wyższej Szkole Przedsiębiorczości w Chorzowie: „Najbardziej podobała mi się atmosfera na zajęciach, która była stworzona dzięki podejściu prowadzącego oraz zaangażowaniu ludzi. Oprócz atmosfery bardzo ważne dla mnie było poznanie dużej liczy interesujących osób, które mimo młodego wieku reprezentują swoją osobą jakieś osiągnięcia, małe sukcesy, ale przede wszystkim otwarte podejście do życia, ludzi. Mają swoje poglądy oraz chęci do działania. Czasem przeszkadzało mi zmęczenie. Jednak biorąc pod uwagę intensywność kursu, dodatkowe zajęcia zawodowe wcześniej to i tak byłam pełna podziwu dla siebie (jaki i całej grupy) że można mieć prawie 12-godzinny dzień pracy, przy tym aktywnie uczestniczyć w zajęciach oraz dobrze się bawić. Co dalej? W ramach komisji Regionalnej Izby Gospodarczej - Forum Młodych zamierzam prowadzić szkolenia z szeroko pojętego zakresu przedsiębiorczości dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Poza tym zamierzam zdobytą wiedzę i umiejętności wykorzystywać w swojej pracy zawodowej w Akademickim Inkubatorze Przedsiębiorczości".

Marta Grabiec z Centrum Edukacji Lokalnej, a na co dzień studentka III roku filologii polskiej na Uniwersytecie Śląskim: „Najbardziej podobał mi się fakt, iż ciągle byłam czymś zaskakiwana. Kurs trwał 72 godziny w blokach pięciogodzinnych z krótkimi przerwami, a jednak nie było czasu na nudę! Plan zajęć był przejrzysty i logiczny. Metody aktywizujące płynnie łączyły się z niezbędną teorią. Był czas na ruch i śmiech, analizowanie problemów i na dyskusję. Otrzymywaliśmy dużą ilość materiałów, które dla mnie były niezwykle istotne, gdyż dzięki nim mogłam skupić się na problemie i nie martwić się o notatki. Bardzo ważne było również to, iż każdy mógł przedstawić swoje zdanie, nie czując się „zaszczutym", traktowanym z góry. Nie mogę tutaj nie wspomnieć o punkcie kulminacyjnym szkolenia - przeprowadzeniu własnych zajęć! Bardzo podobało mi się to, że mogliśmy się sprawdzić w praktyce, a ponadto - zostaliśmy surowo, acz sprawiedliwie ocenieni. Myślę, że najbardziej przyda mi się wyniesiona z kursu wiedza na temat metod aktywizujących, które umożliwiają skuteczne łączenie rzeczy przyjemnych z pożytecznymi. Nie wiedziałam, że dzięki ciekawym pomysłom można tak wiele zdziałać: rozwiać początkowe wątpliwości uczestników, umożliwić im poznanie samych siebie i szybko, a co najważniejsze, na długo - przekazać wiedzę i umiejętności. Bardzo cenne są dla mnie również uwagi i zachowania na które zwrócił uwagę nasz trener. Czego należy się wystrzegać, co jest niezbędne w pracy z ludźmi, jakie detale mogą zaważyć na skuteczności całego szkolenia? Wskazówki i rady uświadomiły mi jak wielu rzeczy nie wiem, a z jak wielu - w ogóle nie zdawałam sobie sprawy!"

Marlena Drąg, wolontariuszka Centrum Edukacji Lokalnej, tegoroczna maturzystka: „Kiedy zdecydowałam się na uczestnictwo w kursie oczekiwałam przede wszystkim tego, że po przebyciu go będę czuła się na siłach, aby samemu poprowadzić szkolenie. Myślę, że to oczekiwanie zostało spełnione, ponieważ mam poczucie, że pojęłam dużo i wiele się nauczyłam. Jedną z rzeczy, które najbardziej podobały mi się w trakcie szkolenia było to, że równocześnie zdobywaliśmy wiedzę z dziedzin zakładania własnej działalności gospodarczej, edukacji mikrofinansowej i poszukiwania pracy, oraz umiejętności dotyczące prowadzenia kursów. Natomiast zdecydowanie najbardziej cenię sobie okazję do spróbowania przeprowadzenia zajęć. Myślę, że to właśnie z tej części szkolenia wyniosłam najwięcej umiejętności praktycznych. Natomiast w przyszłości mam nadzieję praktycznie wykorzystywać nowe umiejętności. W niedalekiej przyszłości zamierzam spożytkować wszystko to, czego się nauczyłam w czasie kursu. Mam ogromne chęci do działania, a to pozwoli mi na pewno dokonać wielu rzeczy na korzyść mojego otoczenia. Myślę, że takie kursy to głównie szansa dla młodych i ambitnych ludzi, którzy chcą zrobić coś pożytecznego dla innych, równocześnie czyniąc coś dla siebie. Dzięki temu miesiącowi poznałam nowych ludzi, razem z którymi spędziłam dużo czasu i nie żałuję. Otworzyło mi to nową drogę na przyszłość i uważam, że było to bardzo cenne doświadczenie dla kogoś takiego jak ja".

pwp-4-2

Projekt „Profesjonalnie i skutecznie" współfinansowany jest ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.