| Czym chata bogata projekt dobiegł końca... |
|
|
|
| Wpisany przez Martyna Kwiatkowska |
| niedziela, 10 grudnia 2006 14:42 |
|
Turystyka kluczem do rozwoju gospodarczego – to najważniejsza myśl, z jaką pozostali uczestnicy projektu „Czym chata bogata” po konferencjach i warsztatach organizowanych na terenie „Spichlerza Górnego Śląska” przy współpracy z tamtejszą Lokalną Grupą Działania (www.leaderplus.pl). Przez dwa miesiące w zajęciach w ramach projektu udział wzięło ponad 250 uczestników z małych miejscowości „Spichlerza”. Podczas warsztatów młodzież miała okazję zobaczyć, że miejscowość, w której mieszka dysponuje ogromnym potencjałem turystycznym, który można wykorzystać do założenia własnego biznesu. Początkowe niedowierzanie i śmiech szybko przechodziły w konstruktywne wnioski, że ta myśl to całkiem niezły pomysł! Zrozumiałam, że nawet taka WIOCHA jak moja miejscowość, może się rozwijać – napisała jedna z uczestniczek projektu w ankiecie po szkoleniu. Uzupełnieniem warsztatów były konferencje, podczas których promowano ideę „Spichlerza” i formy pomocy dla początkujących przedsiębiorców. Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele „Spichlerza”, Śląskiego Związku Gmin i Powiatów, władz lokalnych oraz urzędów pracy. Realizacja projektu przyczyniła się także do zacieśnienia współpracy między lokalnymi społecznościami dwunastu gmin wchodzącymi w skład „Spichlerza”. Stała się też zaczątkiem kolejnych pomysłów i inspiracją do podjęcia dalszych działań w kierunku promowania przedsiębiorczości społecznej. Projekt został dofinansowany ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego. Organizatorzy projektu dziękują wszystkim osobom, które przyczyniły się do sprawnej realizacji zaplanowanych działań. |
| Poprawiony: piątek, 15 grudnia 2006 17:01 |